140g bloem
20g suiker
12g gist
1 snufje zout
30g boter
1 ei
40ml melk, lauwwarm
Voor het kruimelmengsel:
30g boter
30g suiker
45g bloem
1 mespuntje kaneel
1 theelepel cacao
Voor de vulling:
400g appel (bijv. Goudrenette of Boskoop)
Bereiding:
Doe de bloem in een schaal en maak in het midden een kuiltje. De suiker, gist, zout en de melk toevoegen, goed mengen. De schaal afdekken met een theedoek en 15 minuten laten staan. De boter en het ei toevoegen en tot een deeg kneden. Bij het bewerken van het deeg kunt u bloem gebruiken, zodat het niet aan de handen plakt. Het deeg weer afdekken en ca. 40 minuten laten staan. In de tussentijd het kruimelmengsel bereiden. Daarvoor de boter, suiker, bloem en kaneel in een schaal en met de deeghaken kneden. Weeg 15 g van het kruimelmengsel en vermeng met de cacao.
De appels schillen, de klokhuizen uitnemen en in schijfjes snijden.
Strooi wat bloem op het werkblad en rol het deeg uit. Leg het deeg in de beboterde appelvorm en snijd het overschot weg. Aan de rand ca. 1 cm deeg omhoog drukken. De stukjes appel op het deeg leggen, sla het steeltje van de vorm over. Plaats het donkere kruimelmengsel in het steeltje van de appelvorm. Doe het kruimelmengsel bovenop. De vorm afdekken en nog ca. 30 minuten laten staan. Daarna in 20 minuten bij 190°C goudbruin bakken.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten