woensdag 6 februari 2013

Tarte Tatin

Ingrediënten:
5 Jonagold of Goudrenet appels
150 g fijne kristalsuiker
50 g (room)boter
extra boter voor invetten
mespunt speculaaskruiden of kaneelpoeder
bladerdeeg 7 à 8 vellen voor 28cm vorm

Om te serveren:
Zure room of vanille-ijs
Benodigdheden:
Tarte Tatin vorm of pan-/bakvorm geschikt voor fornuis en oven
Tarte Tatin

Bereiding:
Schil de appels, verdeel ze in 4 stukken en verwijder het klokhuis. Vet de pan in met boter en bestrooi de bodem met ongeveer de helft van de suiker. Leg de appels met de geschilde kant naar beneden mooi rond in de pan. Strooi de rest van de suiker over de appels en zet de pan op het vuur. Bak ongeveer 10 minuten totdat de suiker is gekarameliseerd. Gesmolten suiker is heel heet, opgepast voor spatten.
Haal de pan van het vuur. Strooi de kaneel over de appels. Plaats het bladerdeeg over de appels (goed tussen de rand van de pan aanduwen). Bak in 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 200ºC.
Haal de pan uit de oven en laat 2 minuten rusten zodat de taart kan 'ontspannen'. Keer de taart om op een bord.
Let op! Laat de taart niet afkoelen in de vorm/pan, deze kan vastplakken.

Presentatie:

Serveer de taart lauw met zure room of een bolletje vanille-ijs.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten